Nantikan New beads design....

10:55 PTG Edit This 0 Comments »
Buat masa nih...mata dah kelabu asyik jahit manik je. i had a new design comming but belum upload image je maklum lah no time to edit..nanti lah yea biasalah kita Ladies kena lah 'voke'! bila Raya nanti. Togather we share apa-apa tentang manik ni kan!!!... rajin-rajin lah view this blog yea...tu pun kalau sudi!

AGAR-AGAR TEMBIKAI.....it's fun n yummy....

10:14 PTG Edit This 0 Comments »



Hah ni is my cutest agar-agar on the list... aku cari-cari resepi ni coz addicted sangat kn buat n kan makan ahirnya jumpa jua rah myresepi...tq!!!
Agar-agar Semangka/Tembikai
1 bungkus agar2
2.5 cawan gula pasir/ikut manis
6 cawan kecil air
4 biji putih telur
pewarna hijau-utk kulit
pewarna merah/kuning-utk isi
sedikit kismis-utk biji
sedikit esen rose-opt..kita tak bubuh pun
Caranya:-
1. Pukul putih telur hingga kembang/meringue
2. Sementara itu, masak agar2 bersama gula ndan air sehingga agar2 larut.Masuk esen rose jika suka.
3. Tapis agar2 ke dlm putih telur dan pukul lagi hingga hampir2 sejuk.
4. Tuangkan ke dlm bekas bulat. Taruhkan sedikit pewarna merah/kuning ditengah agar2.
5. Kacau dgn chopstick/lidi sate. Jgn kacau sehingga terkena dasar bekas.
6. Letakkan kismis di permukaan agar2 tadi dan masukkan dlm fridge.
7. Bila agar2 dah sejuk, keluarkan dr bekas dan terbalikkan lalu disapu pewarna hijau sbg kulit.
8. Potong dan hidangkan.


Tapi bila masa membelah tembikai agak kecewa,bahagian atas ok tp lapisan bawah ko...Setelah meneliti sebab dan musabab napa agar2 ini tak menjadi,dpt dirumuskan.
1. Tidak pukul campuran agar2 dgn putih telur sehingga betul2 sejuk.
2. Putih telur sedikit berbanding dgn bahagian agar2 (telur yg digunakan agak kecil)
3. Masa memukul tidak sampai ke bahagian bawah agar2 krn guna bekas yg agak tinggi
4.Rasa agar2 terlalu manis,mungkin terlebih gula

ACAR TIMUN - masak

9:50 PTG Edit This 0 Comments »
Sempena bulan Syaaban yang mulia ini, ramai yang sedang membuat kenduri Tahlil/Arwah di Brunei. Maklumtah kitani orang Brunei ani kelazimannya tah tu kan.... so untuk kongsi bersama untuk kawan-kawan silalah mencuba resipi ani. Ani dari my favourite Resipi Diana tau, sudah d cuba jua oleh my friends and myself, it's nice & simple they said...boleh tambah bijan jua lagi kick...

ACAR TIMUN
Bahan-bahannya
3 batang timun, dibuang hatinya dan dipotong panjang
1 batang lobak, dikupas kulitnya dan dipotong panjang macam mancis
3 batang lada merah, dibelah empat memanjang
3 batang lada hijau, dibelah empat memanjang
6 ulas bawang kecil (pilih dan ambil yang comel-comel)
3 ulas bawang putih (pilih dan ambil yang comel-comel)
3 – 4 sudu makan cuka
2 sudu makan gula
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
8 tangkai lada kering, dibersihkan dan direndam dengan air panas
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
4 biji buah keras
Cara-caranya
1. Timun dan lobak yang telah dipotong panjang dicuci bersih dan toskan sehingga kering.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingg naik bau.
3. Masukkan cuka, gula, garam dan serbuk perasa. Gaul rata.
4. Masukkan timun, lobak, lada merah, lada hijau, bawang kecil dan bawang putih. Gaul kesemua bahan-bahan sekejap sehingga rempah rata dan padamkan api.

Nota: Bila masukkan timun, lobak, lada merah, lada hijau, bawang kecil dan bawang putih, hendaklah kecilkan api dan gaul rata dengan cepat. Jangan digaul sampai sayur-sayuran layu. Acar timun mesti ada rasa ranggup pada timun dan lobak.

Recently......

9:52 PTG Edit This 0 Comments »

Meet my bodyguards!!!

DAULAT KEBAWAH DULI TUAN PATIK

9:47 PTG Edit This 0 Comments »

"Semangat 15 Julai"

Baju untuk cousin kawin Pt.II

8:39 PTG Edit This 0 Comments »





Disiapkan pada 3 Julai'09

Baju untuk cousin kawin

7:15 PTG Edit This 0 Comments »
Yang ni di sulam pada hari khamis .... tapi dah siap dah nanti lah akan di update yang dah siap yea!

Nak Cantik???

8:56 PTG Edit This 0 Comments »
Pandua n Dzikir Doa Untuk Kekal Cantik Berseri, sentiasa kelihatan cantik menawan berseri, awet muda luaran dan dalaman, amalkan membaca dzikir dengan cara seperti berikut,
  • Baca "Ya Badiyah" 1 Kali
  • Baca "Ya Nur" 1 Kali
  • Baca "Ya Hadi" 1 Kali
  • Baca "Ya Allah" 3 Kali
Amalkan membaca dzikir ini dan tiup ketapak tangan kemudian sapu ke muka setiap hari.


Missing Kawan Kuliah....

8:47 PTG Edit This 0 Comments »

Sometimes i miss u all gi'ls...... ni masa our reunion Rest.Nurizna last year!!! (Left: Umi, Amal, Bibi, Yan) (Standing: Me & Chen) not to mention yang lain Tikah, Zura, Mel, Nessa, Nadia & Wong. Waaa.....Waaaaa.... i miss u all...