My Sparetime.....

4:54 PG Edit This 0 Comments »

First time editing puzzle effect to an image fooh...payah x ah batah!!!


Hmmm part ni interesting lah, sioknya play arnd wt image kan!!

Semangat Nak Raya...Puasa belum lagi hehehe

10:00 PTG Edit This 1 Comment »
Bila liat beads ni, aku rasa bekenan sangat lawa kali ah... so aku pun antar baju kat kedai jahit yang aku selalu tempah tu, pastu telopong bijik mata tukang manik tu liat!! aku minta ia buat sebijik macam yang kat gambar ni hah... biasalah kan pompuan.... yang penting jangan ter'over' budget sudah bila awal membuat persiapan kerja jadi mudah kan..kan...kan..!!! Tapi I pun ada jugak buat beads sendiri nanti tah upload k...

My Bessday

9:48 PTG Edit This 1 Comment »

Hi semue, Ingat lagi korang kat aku yea!, ingatkan dah lupe ada jugak orang yang sayang hehehe to all my friends TQ korang memang best lah...

Pokok Neem

8:17 PG Edit This 0 Comments »




Pokok neem ni memang diketahui amat berkhasiat dikalangan kita, apatah lagi mereka yang tinggal di kampong. Masyarakat India paling banyak menggunakan pokok ni. Sebab itu tak hairanlah pokok ini sering ditanam di perkarangan rumah orang India. Ianya diantara pokok herba yang tertua di dunia. Hampir 4000 tahun. Nama lainnya ialah neem/margosa ( nama botaninya : Azadiradita indica). Usia pokok neem ni boleh mencapai 200 tahun - hampir 4 generasi boleh dapat manfaat pokok ni. Setahu saya masyarakat kampong menggunakan daun ini untuk merawat demam campak. Digiling bersama bedak sejuk dan disapu diseluruh badan. Daunnya juga di letak di bawah bantal/tilam( Saya tidak tahu pula bagaimana ini boleh membantu meredakan penyakit campak) saya juga ada terbaca dalam artikel yang pengamal memakan daun neem jarang mengalami sakit kompleks.
Di India daun neem/kulit/akarnya digunakan untuk merawat luka-luka, kesan terbakar, calar2, sakit telinga, sakit kepala, demam, sakit kerongkong, keracunan makanan, kayap, hepatitis, selsema,VD, jerawat, penyakit kulit, penyakit jantung, masalah pengaliran darah,buah pinggang, masalah penghadaman dan ulcer. Di Brunei ada juga di antara masyarakat kitani yang kurang tahu mengenai pokok herba ini

3:54 PG Edit This 0 Comments »

Rumahku syurgaku, disinilah banyak terkeluarnya ilham dan inspirasi ku yang ku curahkan untuk berkarya, biasalah aku ni only a humble citizen!! orang kata kalau liat garage kereta dihalaman rumah nampaklah ukuran materialnya ehem..ehem... p ini lah je teratak yang satu-satunya yang ku miliki...